FRANKRIKE
Östra Frankrike
Champagne-Ardenne, Alsace, Lorraine, Bourgogne, Franche-Comte

 
Alsace - Colmar
Klicka för störe bildChampagne-Ardenne
Reimskatedralen

Klicka för störe bildChampagne-vingård
Klicka för störe bildDijon
Klicka för störe bild

    I östra delen av Frankrike, det finns ett rikt och vackert collage av historiska regioner som Alsace, Champagne-Ardenne, Lorraine, Bourgogne och Franche-Comte. Förnämt och framgångsrikt förflutet som inte har försvunnit helt utan väckts till liv av de många slott och fästningar, gotiska katedraler, romantiska kloster i området.

Landskapen är vackra med vidsträckta slätter och mjuka bergsformationer (Ardennerna, Jurabergen, Les Vosges, bördiga vinfält ), breda floder och lummiga skogar, allt kryddat med en unik och smakfull matkultur och utomordentliga viner.

Städer och platser att besöka
Dijon - i Bourgogne-regionen, ett verkligt museum för europeisk 13/1400-tals kultur, med autentiska skatter av stort värde som hertigpalatset i Nevers eller slottet i Rochepot. Dijon, regionens huvudstad, har under lång tid varit hemvist för militärer och rika köpmän med välbesökta hov, där stora konstnärer samlades, t ex holländaren Claus Sluter som har skapat statyn "nunnan från Champmol", italienska och flamländska arkitekter och skulptörer, stenhuggare från Bourgogne som byggde palats med iögonenfallande takfärger.

Man bevarar än idag mycket av den konstnärliga rikedom som staden hade då den var huvudstad i Flandern och Bourgogne. Utöver de angenäma promenaderna man kan göra bland antika hus och rikt utsmyckade palats med färgglada tak så har denna stad ett av Frankrikes mest välförsedda konstmuseum, med bland annat gravmonument över hertigar, den berömda Jesu födelse av Mästaren från Flémalle och några verk av Nicolas de Staël.

Troyes - tidigare huvudstad i Champagne och det viktigaste kulturcentrumet i denna region som man förknippar med författaren Chrétien de Troyes, skapare av riddarromaner och "chansons de gests", och en av det franska språkets grundare.
På medeltiden var staden en viktig mötesplats för köpmän och hantverkare och därför en rik handelsstad, på senare tid har det blivit en industristad, men trots detta så bevarar Troyes många kyrkor som är verkliga mästerverk, hela kvarter av hus flätade av rotting, de enda i hela Frankrike, museum som berättar om stadens storhetstid under industrisamhällets framväxt och från arbetarklassens vardag (Musée de la bonnetterier, Musée de l'Outil et de la Pensée ouvrière).

Mulhouse - antik hantarbetarstad med "förgyllt" stadshus. Värt ett besök är också det nygotiska templet i Saint-Etienne och det kända Bilmuseet.

Nancy - med den vackra och harmoniska "gamla stan" som hertigarna gjorde arkitektoniskt unik genom Palais Ducal, Place de la Carrière, Place Stanislas, Place de l'Alliance, och vackra smidesjärns-galler Denna plats är perfekt för den som älskar Art Noveau, eftersom många av de mest kända glas- och möbelformgivarna har studerat just vid skolan i Nancy.

Strasbourg - där Europarådet har sitt säte, är en stad vid floden Rhen. Denna stad har varit i centrum för många strider mellan Frankrike och Tyskland, men har också attraherat ett flertal konstnärer från Frankrike och Rhen-dalen. Kvarteren "Petite-France" är mycket vackra med sina korsvirkeshus från renässansen, Château des Rohan med tre museum, magnifik katedral och synagoga från 1230. Colmar, konst- och kulturcentrum med smala slingriga gator och färgglada hus.

Besancon - Victor Hugos födelseort, centrum för klocktillverkning och den första gröna staden i Frankrike. Karakteristisk är gamla stan med dominerande citadell.


      FRANKRIKE KARTOR
Vägkarta
Vägkarta on line

TRANSPORT till FRANKRIKE
Flyg Buss Tåg

INRIKESTRANSPORT
Transfer Flyg
Tåg Buss

BILUTHYRNING
Priser & villkor

FRANKRIKE - LOGI
Pris & Beskrivning


Bourgogne
Kliccka för störe bildStrasbourg
Klicka för störe bildBesancon
Klicka för störe bild


 
SÖK & BOKA
Klicka här!


 
CONTINENT HOLIDAY & TRAVEL - Frankrike Logi & Transport Service
För Kunskap - Service - Prisalternativ!
Tel: 08- 31 07 50, 031- 708 08 50, 040- 10 32 00, Fax: 08- 31 09 55
Email: info@continentholiday.net Hemsida: www.continentholiday.net