Donau Deltat
Ett unikt naturparadis i Rumänien!

 
Ett typiskt Donau Delta hus
Klicka för större bild


Pelikan koloni


Donau Delta karta
Klicka för större karta

En färsk fisksoppa

   
I Dobrogea, sydöstra delen av Rumänien, ligger det välkända Donau Deltat, ett fantastiskt naturområde där hundratals djur-, fisk- och fågelarter tillsammans skapar en unik miljö. Donau - Europas näst längsta flod flyter genom 8 länder och mynnar ut i Svarta Havet.

Deltat består av 3 kanaler varav den 120 km långa Chilia är den största. Dessa kanaler med sina många sidokanaler omfattar ett stort område med små öar, sjöar, sumpmarker, sandduner, skogar, mm. Större delen av deltat består dock av vatten. Här finns tusentals växt- och djurarter, en del unika för området.

Över 300 olika fågelarter besöker området, många av dessa är flyttfåglar som stannar till under sin resa. Mest känd är pelikanen, den största pelikankolonin i Europa men även stork, svan, silverhäger och häger häckar här. Det finns även vildsvin, räv, varg, björn, hare, iller och vildkatter bland sumpmarkerna, skogarna och de små flytande öarna. Ett stort antal fiskarter (över 150) finns representerade i deltats vatten och bland dem den berömda stören. Här finns också många vattendjur som utter, mink och bisonråttan. Allt detta gör att deltat är ett underbart universum för naturälskare och fiskare och många av områdets invånare lever på fiske.

1990 togs området under UNESCO skydd och det finns idag 18 naturreservat. Man måste ha ett speciellt tillstånd för att få tillträde till dessa områden.

För att besöka deltat finns det flera boendealternativ. Man kan välja mellan att bo på fastlandet i hamnstaden Tulcea och göra dagsutflykter med båt till deltat eller bo på flytande hotell i deltat med vilka man kan göra kryssningar på deltats kanaler.

TULCEA är den viktigaste staden i regionen och fungerar som port till deltaområdet. Staden är byggd på sju kullar och är präglad av den turkiska stilen, denna gamla marknadsstad är idag en viktig hamn och Rumäniens viktigaste centrum för fiskindusti. Bland sevärdheter i Tulcea kan vi nämna: *Deltamuseet (ornitologiska, acquarium, osv.) ger en bra bild över flora och fauna * Enografiska museet *Azziziemoskén.

Bland viktiga platser i själva Donau Deltat är värt att nämna: staden Sulina, byarna Babadag, Murghiol, Chilia Veche, Crisan, Enisala, Gura Portitei.

Donau Deltat - Ett unikt naturparadis i Rumänien!

Högst upp på sidan

    Tillbaka till Rumänien


      DONAU DELTA KARTOR
Tulcea & Deltat

INRIKESTRANSPORT
Transfer Flyg
Tåg Buss

BILUTHYRNING

Priser & Villkor

HOTELL
Beskrivning
Prislista

UTFLYKTER
Inrikes
Utrikes


Stören fisk


Tulcea hamnstad


 

 
CONTINENT HOLIDAY & TRAVEL - Rumänien Specialisten
För Kunskap - Service - Prisalternativ!
Tel: 08- 31 07 50, 031- 708 08 50, 040- 10 32 00 Fax: 08- 31 09 55
Email: info@continentholiday.net Hemsida: www.continentholiday.net